de zomer Vakantie deel 1
Door: Helene
Blijf op de hoogte en volg Helene en Jos
17 September 2007 | China, Peking
Zateradag 14 juli 2007
Met vliegtuig naar Chengdu.
Chengdu was erg gezellig en leuk We waren hier 3 jaar gelden maar het zag er nu echt heel anders uit. We verbleven in Sim guesthouse. Zij hebben ook onze reis naar Tibet helpen regelen. We waren erg blij met hun service. Het was ook bijzonder om in hun guesthouse te verblijven want we ontmoeten hier allerlei mensen die ook aan het rondreizen waren. Je maakt heel wat makkelijker contact dan dat je in een hotel verblijft.
We hoorden bij aankomst in Chendu dat we toch met de trein konden reizen naar Lasha.
Dus de volgende dag in de middag op naar het station.
We hebben soft-sliepers dat betekende dat we met zijn 4tjes in een kamertje van 4vierkanten meter zaten. Daarin zaten 4 bedden en 4 tv’s. Een klein tafeltje en een kan heet water. Dus behoorlijk privé. Hier zouden we 42 uur verblijven. We hadden eten en drinken meegenomen en spelletjes voor onderweg.
Het was snel avond en dus de eerste nacht in de trein.We hebben allemaal goed geslapen. De dag erna in de trein lekker lezen naar buiten kijken, muziek luisteren en spelletjes doen. Heerlijk rustig. Zo af en toe werd er onderweg informatie gegeven over de steden en de gebieden waar we langs kwamen of stopte.
Dit was ook in het Engels. Zo vertelde ze dat de bouw voor deze spoorlijn 10 jaar had geduurd. De hoogte en de temperatuur verschillen maakte de bouw moeilijk.
We hebben heel wat gras- en ijsvlaktes gezien, meren, kleine dorpjes, herten en Jaks en niet te vergeten sneeuwbergen .
Het werd steeds stiller en rustiger buiten. De bomen verdwenen voor gras met hier en daar een huis. Er werd ook uitgelegd dat ze de ijsvlakte, waar we over heen reden, met buizen met daarin een speciale vloeistof bevroren hielden.
In de trein had ik soms last van de hoogte.
Hoofdpijn en snel moe.
Dus rustig aan doen. Onnika was zelfs in de trein flauw gevallen.
Gelukkig hielp een pijnstiller tegen de hoofdpijn waardoor de dag gewoon zonder pijn door kan gaan.
Aangekomen in Lasha een taxi naar een guesthouse. Daar was geen plek op dat moment. Het gebeurt nogal eens dat mensen langer blijven dan geboekt, het is mogelijk dat er geen plek is bij aankomst, dit had ik al op internet gelezen.
Deze man bracht ons naar een andere plek maar dat zag er niet goed uit. We zijn zelf verder opzoek gegaan en er waren genoeg andere mogelijkheden bleek.
Dinsdag 17 juli naar Bakhor, de markt geweest en de Jokhang tempel.
.Jokhang tempel was erg indrukwekkend maar wel erg bedompt met alle jakboterkaarsjes die overal brandde.
Ook hier hadden we last van de hoogte.
Iedere ochtend naar de 5e etage voor ontbijt, erg mooi uitzicht maar soms wel erg zwaar.
Maar iedere dag ging het ietsje beter.
De dag erna rustig aan gedaan en kaartjes gekocht voor het paleis. Potala.
Het was nodig om de kaartjes een dag van te voren te kopen want er zijn maar een aantal mensen, per dag die naar binnen mogen. Je gaat vroeg in de rij zitten en om 12 uur gaat de kaartverkoop beginnen. Gelukkig hadden we kaartjes voor de volgende dag.
Die middag met de bus naar de Sera tempel. Het was er erg mooi net een klein dorp. Om 3 uur gingen de monniken debatteren in een tuin onder de bomen. Daar hebben we veel foto’s van gemaakt. Dit was erg leuk om te zien.
In Lasha zit ook de blindenschool van een Duitse dame die samen met een Nederlandse jongen dit instituut hebben opgezet.
Deze Duitse vrouw is zelf ook blind. Ik heb haar boek gelezen en een artikel in een blad en ook een tv documenteren heb ik gezien. Ik had haar graag willen ontmoeten maar ik begreep dat ze op dit moment niet in Lasha was.
De dag erna dus naar het paleis. POTALA Het was erg mooi en indrukwekkend. Alle rijkdommen liggen daar bij elkaar. Graf tombes van de dalalamas van de laatste jaren.
Vrijdag wilde we met de bus naar(Shigatse) Rigatse. Helaas waren er geen buskaartjes meer. Dan een taxi. Die wilde ons niet mee nemen, hij verwachte problemen onderweg. We vonden een andere chauffeur die wel bereidt was ons weg te brengen. We hadden inderdaad controle maar er waren geen echte problemen.
Wij naar TaShi LhunPo Monastery waar de 2e Lama woont. De Panchen lamas.
Was erg mooi en hier woonde de geelmutsmoniken.
Ik had veel last van de hoogte gelukkig de andere nu ook iets meer.
We hebben daardoor niet veel kunnen doen. We hebben wat rond gelopen in het dorpje, wel leuke plekjes gezien. Meer lokale huisjes en het gewone leven. Op een markt daar heeft Livia haar haar in laten vlechten. We zijn vroeger dan geplant terug gegaan omdat we ons niet echt lekker voelde.
De volgende dag vanuit Lasha naar Chengdu. Het regende die dag in Lasha.
Hier door waren de vluchten vertraagd.
We hebben een heel klein beetje van Tibet gezien.
Het was indrukwekkend maar ook wel gemixte gevoelens. Erg mooi en goed om gezien te hebben. Alleen er hangt een aparte sfeer. Je ziet armoede en het geloof is duidelijk aanwezig. Tegelijkertijd is het er ook toeristisch. Het koste ons heel wat moeite om daar te komen omdat niemand precies weet wat je nodig heb, ze veranderen de regels nog wel eens. Toch zijn er per dag grote groepen toeristen die hier rond reizen. Het voelde dubbel.
Na een nachtje in Chengdu rechtstreeks naar Nederland.
We hadden in Nederland een huisje in De Kwakel van Hoogeboom geboekt voor de eerste dagen. Dat is net onder Amsterdam.
17 September 2007 - 17:40
Wil Vd Berg:
Hoi,
Helemaal te gek deze foto's.
Wat hebben jullie een mooie reis gemaakt.
Ik ben best wel een beetje jaloers.
Fijn dat het goed gaat met jullie.
Groetjes
'Wil.
17 September 2007 - 18:41
Dorien Zoutendijk:
Hartrstikke gaaf deze vakantie. Stond ook op onze agenda maar helaas niet gelukt. Blij dat jullie er nu geweest zijn en ons ervan hebben laten "genieten".
Heel veel groetjes vanuit Koeweit. -
17 September 2007 - 21:28
Marga Zwinkels:
Tjonge erg indrukwekkende foto's. Geweldig dat je dit met ons wilt delen.
Geniet van al het moois wat China te bieden heeft.
Het kompenseerd moeilijke momenten denk ik?
Groetjes Marga. -
18 September 2007 - 19:43
Catrien Kleinheerenb:
Hallo Helene en familie,
wat leuk dat jullie dit doen! Indrukwekkende foto's en we zijn heel blij om af en toe iets van jullie te horen! Hier gaat alles goed. Ik stuur binnenkort wel weer eens wat foto's,
Catrien, Yan, Haye en een knufkusje (zo noemt ze dat) van Yuhan -
19 September 2007 - 07:43
Hanneke:
Tjonge een hele onderneming lijkt me.
Jammer dat je je op zo'n hoogte niet zo lekker meer voelt. De foto's zijn erg mooi en geven een goede indruk wat jullie hebben gedaan en gezien. Ik ben benieuwd naar jullie belevenissen in Nederland...
Groeten, Hanneke -
30 September 2007 - 09:49
Marga Van Zeijl:
Helene, wat een prachtige foto's van een totaal andere wereld. Fijn om door jouw verhalen dit iets beter te leren kennen.
Groetjes -
13 Oktober 2007 - 18:41
Janny-zilverendraad:
13-10-2007
Wat leuk om je reisverslag te lezen Helene en wat hebben jullie veel gezien! Wat een mooie foto's!
Groetjes Janny