Opening in Yantai - Reisverslag uit Qingdao, China van Helene en Jos Oosterbosch - WaarBenJij.nu Opening in Yantai - Reisverslag uit Qingdao, China van Helene en Jos Oosterbosch - WaarBenJij.nu

Opening in Yantai

Door: Helene

Blijf op de hoogte en volg Helene en Jos

14 Juni 2007 | China, Qingdao

1 juni. 2007
In China zijn de kinderen vrij van school vandaag.
Ik had het eerst niet door maar zag ongewoon veel kinderen overal.
Het is dus Kinderdag in China zoals je Moederdag en Vaderdag heb.
Livia en Onnika hadden gewoon school.
Ik liep naar de bus en ik passeerde een gezin met 3 kleine kindjes op blote voetjes en een vader en moeder die samen een zak met oude flessen droegen. De buit voor die dag.
Ik kreeg ineens een raar gevoel en heb die moeder toen het geld gegeven wat ik zou hebben besteed voor Livia en Onnika. Ik heb er bij gezegd, ik wil je dit geven en koop maar nieuwe schoenen voor de kinderen
Eerst wisten ze niet wat ze moesten doen en het oudste meisje was de eerst die het snapte en begon te stralen en bedankte me heel vriendelijk. De vader en moeder begrepen het ook snel daarna en waren erg blij.
Ik heb dus tegen Onnika en Livia gezegd dat ik schoenen had gekocht maar niet voor hun. Want zij hebben die niet nodig. Zij vonden het een goed idee en waren er zelfs blij om.

De eerste weken van juni stond in het teken van de opening van de nieuwe fabriek van VMI, het bedrijf waar Jos werkt.
Zaterdag 2 juni en zondag 3 juni zijn we in Yantai geweest omdat Jos nog wat dingen voor de bouw moest afronden.
Er moest echt nog heel veel gebeuren, als de week erna de opening zou zijn.
Dus ik begreep volkomen dat we daar moesten zijn.
Zie foto’s. Het was ook wel grappig want nu kon ik eens op mijn gemak rond kijken op de bouw. Toen ik daar rond liep was het net lunch tijd geweest en overal lagen de werkmensen te slapen. Ze wonen dus, de tijd dat ze ergens aan het werk zijn, gewoon op de plek zelf. Maken een bed van karton en slapen daar.
Hoef je in Nederland niet mee aan te komen. Je krijgt gelijk allerlei instanties over je heen en waarschijnlijk geen personeel.
Ik heb dus heel wat foto’s gemaakt. Dat weekend hebben we ook Annemiek en Tom ontmoet, een Nederlands stel die net in Yantai waren komen wonen. Die ik via de weblog heb leren kennen.

De week erna verliep bijzonder rommelig. Alles veranderde op het laatste moment.
Onnika was druk bezig met het voorbereiden van haar examens en de Prom.(Einde jaarbal van school en die was de avond voor de opening in Yantai.)
Zie foto’ Zo moesten er op het laatste moment nog nieuwe schoenen worden gekocht.
Livia kwam donderdags thuis met pijn in haar arm, gevallen op school.
De volgende dag was het gezwollen en voelde nog pijnlijk. Dus naar het ziekenhuis.
Er zit een klein scheurtje in het bot en voor 2 weken in het gips.
In het ziekenhuis duurde het allemaal heel lang voordat we klaar waren. Maar ze hadden mooie apparatuur ik was erg onder de indruk. De x-ray kon de dokter online op zijn computer bekijken en vergroten.

Zaterdag 9 juni was dan de opening. In alle vroegte naar Yantai.
Ze hadden van alles laten organiseren drakendans, lint door knippen, Draken oog verven en muziek.
Alles zag er goed uit ongelooflijk wat voor werk daar in 1 week was gedaan.
Zie foto’s
Afgelopen week is de laatste school week.
Ze hebben allerlei activiteiten. Muziek show, strand cleaningday, sportday en tallentshow.
Het jaarboek hebben ze mee gekregen en een vrienden boekje hebben we met de klas van Livia gemaakt. Dit omdat er zoveel kinderen verhuizen dit jaar.
Ook de meester gaat weg. Het bijzondere is dat hij samen met zijn vrouw in de klas werkt.
En zijn vrouw is zwanger met de ouders hebben allemaal kleine cadeautje verzameld voor de baby en de kinderen geven hun dit als dank en afscheidt.

Volgende week hebben de kinderen vakantie. Nu is gelukkig ook, het betere weer aangebroken met wat constante warmte en zon. Ik ga nu geregeld na school met de kinderen lekker naar het strand. En ook volgende week zullen we daar te vinden zijn.
Wel moeten we nog onze Nederlandse lessen afmaken. Daar lopen we een beetje achter mee omdat we later gestart waren. Het zijn ook gewoon 36 lesweken dus we gaan dit nog even afmaken. Het moedertaal lespakket voor volgend jaar is al weer besteld bij de wereldschool.

• 15 Juni 2007 - 13:02

Corry:

zo ,drukken tijden dus voor jullie,leuk om te lezen en ja met de werklui in nl. is het toch anders geregeld groeten corry

• 15 Juni 2007 - 14:35

Ans:

hoi allemaal,
    Heerlijk om te lezen. Bijna vakantie ook voor jullie. Mis je wel hoor!!! Livia sterkte met je gips in die hitte. Onnika wat zag je er mooi uit op de Prom (Zo heb je zo een vriendje) wauw zeg.

Dikke Kus Ans en de mannen

• 20 Juni 2007 - 07:15

Richard En Mireille:

We hebben jullie berichtje gelezen en zullen na de vakantie wat tips achterlaten. We zijn t/m de 6e in China.

Groeten,
    Richard en Mireille

• 02 Juli 2007 - 19:06

Marlou:

Hoi Helen,

Vandaag weer even je log gelezen. Leuk hoor! Vooral de foto's vind ik vaak komisch en herkenbaar, die voertuigen en vooral hoe ze dingen vervoeren ;-))
    Ik vraag me ook steeds af of ik dat zou kunnen zo ver weg in zo'n vreemd land wonen, denk het niet.
    Maar leuk om te lezen hoe het jullie daar vergaat.
    Een fijne vakantie gewenst.

We mailen.

Groet Marlou