begin van mei - Reisverslag uit Qingdao, China van Helene en Jos Oosterbosch - WaarBenJij.nu begin van mei - Reisverslag uit Qingdao, China van Helene en Jos Oosterbosch - WaarBenJij.nu

begin van mei

Door: Helene

Blijf op de hoogte en volg Helene en Jos

17 Mei 2007 | China, Qingdao

De eerste 2 weken van Mei

Het laatste weekend van april heeft Jos gewerkt.
Want 1 mei is dan officieel een vrije week voor de Chinese bedrijven maar de werknemers moeten het weekend ervoor gewoon werken om zo 7 dagen vrij te hebben.
Ook Chinese kinderen gaan dat weekend gewoon naar school.
Koninginnendag hebben wij niet gevierd want Jos moest werken.

Het regende ook de hele dag. Dus het was niet erg.
Ik moest boodschappen halen dus naar de stad. Op de terug weg stond ik in de stromende regen op een taxi wachten. Het was erg moeilijk om een taxi te krijgen met dit weer.
Ik had geluk want kreeg paraplu bescherming van een aardige Chinees die mij ook hielp aan een taxi. De taxichauffeur vertelde dat regen in het voorjaar heel waardevol is en geluk brengt voor het hele jaar. Dit geld natuurlijk voor de bomen en de gewassen.
Zij vertelde ook dat het nu mooi zal zijn bij de waterval want nu zou er wel water zijn. Maar 1 mei was geen goede dag om er heen te gaan want dan is het er veel te druk! En dat allemaal, vertelde ze in het Chinees. Dus eindelijk gaat het wat vooruit.

Dinsdag is Esther, Dirkjan en de kinderen, Eva en Thomas, bij ons opbezoek geweest in Qingdao. Zij wonen nog steeds in Nanjing waar wij eerst buren waren.
Het was een leuk weer zien voor ons allemaal. Ze zijn een paar dagen blijven logeren.
Doordat we iedere dag vroeg op waren hebben we veel kunnen doen.
Jos had een bus van zijn werk mee waardoor we met zijn 8ten in een auto konden.
De eerste dag Qingdao stad in gegaan op zoek naar de oude Duitse huizen.
Er is namelijk een hele Duitse geschiedenis hier in Qingdao. Er zijn nog veel oude huizen en kerken te vinden uit die tijd. Ik denk, dat toen het beroemde Qingdao/Tjingtao bier is ontstaan. Ik ben nog niet in het biermuseum geweest dus of dat echt klopt.? Het is wel lekker bier.
We hebben een aantal kerken en huizen gevonden en bezocht. Omdat het vakantie tijd was waren er ook veel bruidjes foto’s aan het maken. (zie foto’s) We hebben wat rond gereden in de stad. Daarna zijn we door gereden naar Jimo lu dat is een overdekte markt waar van alles te koop is.
De volgende dag was het heel erg mooi weer en zijn we lekker naar het strand gegaan.
Er waren nog veel meer mensen aan het strand die allemaal schelpdiertjes aan het zoeken waren.(zie foto) Onze kinderen hebben ook erg hun best gedaan om wat te vinden.
Daarna waren we eigenlijk al behoorlijk verkleurt/verbrand dus we zijn ’s middags in de auto gestapt richting de bergen.
Uiteindelijk zijn we uitgekomen in het rainforest park. Maar omdat het al laat was hebben we alleen de olifanten show kunnen zien en nog wat door het park gelopen. Toen zijn we voor de kinderen frietjes gaan eten in het Duitse restaurant hier in Qingdao.
De volgende ochtend weer een poging ondernomen om naar de bergen te gaan. De officiële weg was zo vol met auto’s dat we een binnendoor weg hebben genomen om bij de watervallen uit te komen. Dit lukte zonder veel op onthoud.
Daar was het wel erg druk maar inderdaad, zoals de taxi chauffeur had voorspeld er was water in de waterval . Het was erg lekker weer en heel mooi.
Alle bomen water uitgelopen en alles zag erg groen en fris uit.
Livia heeft nog kikkervisjes gevangen bij de waterval en mee naar huis genomen voor in haar Aquarium.
De volgende dag zijn we weer naar Jimolu gegaan maar nu om naar een theater voorstelling te kijken. Assepoester speelde er. Het was erg leuk ondanks dat alles in het Chinees was. Ze betrokken de kinderen er regelmatig bij wat ik heel bijzonder vond. Bijvoorbeeld vroegen ze alle kinderen uit het publiek, om Assepoester te komen helpen en alle erwten op te ruimen zodat Assepoester wel naar het bal kon gaan. En ja hoor, alle kinderen rende naar het podium en hielpen mee.
Daarna zijn we nog even naar de boulevard van Qingdao gegaan. Daar was het echt heel erg druk maar ook wel gezellig. Al snel was het tijd dat we naar het vliegveld moesten. Het was een gezellig week die te snel om was.
Aan Esther heb ik het geld voor Hopefulhearts mee gegeven Ik had de afgelopen tijd van verschillende mensen geld op mijn rekening gekregen voor de operaties. Waar ik heel blij mee ben. Er zijn de afgelopen tijd al weer heel wat kinderen die een operatie konden ondergaan.
Ik had 1 bijzondere donatie gekregen. Deze was van de eigenaar van de winkel uit Den Haag waar mijn gehoorapparaat vandaan komt. Hij schreef me na aanleiding van de tv uitzending dat hij het bedrag dat ik had moeten betalen, terug zou storten en dat ik dat dan kon gebruiken voor de kinderen. Dat vond ik toch wel bijzonder.

De dagen daarna niets bijzonders gedaan. Maandag Jos weer naar het werk en de kinderen weer naar school.

Trouwen
In China is trouwen iets heel bijzonders. In Nederland ook maar hier is het wel net even anders. Ik heb in de jaren, dat we in China wonen, 3 bruiloften mee mogen maken. Het echtpaar is vaak erg trots als ze buitenlandse gasten(zoals wij) op hun feest hebben. De regel is ook hoe meer mensen hoe beter. De bruidegoms ouders betalen het feest. De schoondochter gaat meestal na het feest bij haar schoonouders wonen. Want het is gebruikelijk dat de zoon voor zijn ouders blijft zorgen dus zijn vrouw zorgt mee. In ruil daarvoor kunnen de ouders weer voor de kleinkinderen zorgen.
De trouwdata wordt bepaald naar een geluk nummer in de Chinese kalander. Meestal heeft dat nummer iets met geluk/voorspoed en geld te maken.
In iedere streek zal het wel iets verschillen maar meestal heeft de bruid 3 verschillende jurken. 1 witte Europese stijl, 1 rode Chinese stijl en 1 naar eigen keuze. De bruid verkleed zich meestal onder het diner. Het diner is ook het eigenlijke feest waar iedereen voor wordt uitgenodigd. Het trouwen voor de wet is vaak op een andere dag met alleen met ouders en getuigen. Vroeger werd ook thuis de ouders eervol bedankt en werd thee uitgeschonken als blijk van onderwerping aan hun gezag. Nu wordt dit niet meer gedaan. Ook het in huis wonen bij een van de ouders komt steeds minder voor.
Foto’s maken wordt meestal niet de zelfde dag gedaan. Soms maanden eerder. Ze zoeken een mooi weer dag uit en vaak gaan ze met een hele groep te gelijk met 1 fotograaf.
Zo zie je dus groepen bruidjes rond lopen op mooie plekjes die in allerlei standen moeten gaan poseren. De kleding/jurken worden meestal gehuurd.(zie foto)

Zo dit was het weer voor deze keer.

• 17 Mei 2007 - 15:12

Harry Maertens.:

Het is hartstikke leuk om je berichten telezen en de foto,s te zien.

Groetjes Harry en Anneke Maertens.

• 17 Mei 2007 - 20:58

`Margareth:

hoi hoi
    leuk hoor, om zo op de hoogte te blijven en de fotoos te kunnen zien!
    Groetjes, Margareth en ook van Andre en de jongens