begin april - Reisverslag uit Qingdao, China van Helene en Jos Oosterbosch - WaarBenJij.nu begin april - Reisverslag uit Qingdao, China van Helene en Jos Oosterbosch - WaarBenJij.nu

begin april

Door: Helene

Blijf op de hoogte en volg Helene en Jos

16 April 2007 | China, Qingdao

April 2007

Als eerste heel erg bedankt voor alle reacties het stimuleert om meer en vaker te schrijven.

De eerste dagen waren erg stil toen Miriam weg was. Moest gewoon weer even wennen.

Mijn verjaardag ging rustig voorbij.
Plantjes gekocht voor het balkon en alles is nu klaar voor het mooie weer.
De kachel is net zo plotseling uit als toen het aan ging(wordt centraal geregeld) het is koud in huis want de buiten temperatuur is nog echt niet zo warm.
Een extra vestje aan want het is maar 17/18 graden in huis.
Zodra de zon schijnt is het wel gauw lekker dus hopen maar op het mooie weer.
Maar het blijft een beetje uit hier. We horen op de radio dat het in Nederland bijna 30 graden is en te heet, hier zitten we nog in de kou!

Met Pasen hebben we het rustig aan gedaan. Klein stukje gefietst want het was die dag redelijk weer.

Inmiddels zijn we allemaal hier naar de tandarts geweest.
Onnika heeft sinds afgelopen zaterdag een beugel.(zie foto)
Livia en ik moeten en nog voor een gebit schoonmaak beurt en Jos zijn stukje zit weer aan zijn tand. Dit is wel een Chinese tandarts maar heeft in het buitenland gestudeerd en er gaan veel expats naar toe.

Met een klein groepje expats ben ik afgelopen week naar het Zhongshangongyuan (een park) geweest waar de kersenbloesem bomen in bloei stonden. Erg mooi. En ja hier was ook een Hollandsentuin met Tulpen.(zie foto’s)

We zijn gaan dineren met alle Nederlandssprekende(totaal 11 volwassenen en 4 kinderen) uit Qingdao. Was bijzonder om elkaar te ontmoeten en we doen dit vast vaker.

Qingdao heeft 7.2 miljoen over 7 districten en 5 dorpen
Qingdao stad zelf heeft ongeveer 2.3 Miljoen inwoners.
Waarvan 60.000 Koreanen, 3000 Japanners en ongeveer 5000 niet Aziatische inwoners.

DongLei is een studente die mij helpt met mijn Chinese les.
Soms door deze lessen komen we tot leuke discussies of informatie van elkaar.
Een van de dingen waar we het afgelopen week over hadden was haar leven op de Universiteit. Zij is begin 20 en junior studente, derde jaars.
Ze had eerst Engels gestudeerd en daardoor kunnen we met elkaar communiceren.
Zij geeft les om haar Engels te oefenen en wat geld te verdienen en natuurlijk de info die wij aan elkaar uitwisselen.

Zo vertelde ze me dat op haar Universiteit meer dan 40.000 studenten wonen op twee campussen. Waarvan ieder jaar ongeveer 5.000 afstuderen.
Zij woont op een kamer met 7 andere studenten in een van de vele dormitory.
In zo’n dormitory staan 4 stapel bedden en voor ieder student een bureau met een kastje voor hun privé spulletjes. Ze slapen en studeren op deze kamer het hele jaar door.
Ze hebben 2x per jaar vakantie en gaan dan naar hun familie.
Dat is met Chinees Nieuwjaar 1 maand en 2 maanden in de zomervakantie.
Zo’n kamer is denk 8 bij 4 meter groot.

De wc en douche is een centrale ruimte waar meer studente gebruik van maken. Warm water voor de douche wordt met een chipkaart betaald.
Ze hebben twee kantines waar iedereen eet. Ze hebben daarvoor ook de chipkaart nodig.
De chipkaart die kan je opladen als die leeg is door geld op te storten.
Iedereen is zelf verantwoordelijk van het schoonhouden van de kamer.
De wc en douche ruimte wordt wel schoon gehouden door een Ayi.
Er is een conciërge per gebouw.
Die zorgt voor hun veiligheid en er is 24 uur aanwezig.
Om daar te leven betaal je 800RMB per jaar. Dat is ongeveer 80 euro. (Eten en warm water betalen ze apart.) College geld weet ik niet.

Zij zegt, het is veilig en economisch om daar te wonen en je leert er socialenvaardigheden.
In het begin vond ze het moeilijk omdat je allerlei regeltje heb zoals het licht gaat op een betaalde tijd uit.
Er is geen tv. En alles moet in overleg.
Maar nu is ze trost op haar klasmeets die haar hele leven belangrijk voor haar zullen blijven. Ze helpen elkaar vaak aan een baan, en wisselen informatie aan elkaar uit.
Dus een goede relatie is heel belangrijk voor de rest van je leven.

Dit is een van de Universiteiten in Qingdao.
Qingdao is geen grote stad en er staan geen echte bijzonder Universiteiten dus je kunt bijna niet indenken hoeveel studenten er per jaar worden afgeleverd in China.

Ze vertelde ook als je geluk heb en je vind een goede werkgever dan geeft die je ook een dormitory.
Als het een rijke werkgever is kan het wel dat het groter zijn of dat je zelfs een eigen appartementje krijgt.
Maar het kan ook een tent zijn die je deelt met andere als je bijvoorbeeld voor een bouwbedrijf werkt.
Daarover een andere keer.

• 16 April 2007 - 08:58

Emelyn:

leuk om te lezen,zou ik eigenlijk ook wel willen doen,maar ben druk met andere dingen.Morgen weer een HH vergadering.

doei ,

• 16 April 2007 - 13:48

H.maertens:

Heel leuk blijven schrijven,ook de foto,s.
    Groetjes van Anneke en Harry Maertens.

• 16 April 2007 - 17:03

Eelco:

Heey leuk! En Onnika een beugel!

Dikke kussss

Eelco

• 16 April 2007 - 17:54

Wil Vd Berg:

Hallo Helene.

Weer een leuk berichtje van jou, en wat een mooie foto's.
    Gezellig balkon ook.
    Hier in nederland is de zomer begonnen . Het afgelopen weekend was het maar liefst 25 graden en op sommige plaatsen nog hoger.

groetjes.

• 17 April 2007 - 19:52

Freek:

Hai Helene,

Hoe is tie???
    Heel leuk die website van jullie.
    Heel veel leesvoer, petje af hoor.
    Zoals je inmiddels wel weet ben ik niet zo`n schrijver........ Vind het toch heel leuk om op deze wijze op de hoogte te blijven van jullie avonturen.
    Groetjes aan iedereen.

Freek, Carla & de doggies